La construcció de l’imaginari de Tolkien

AUTORA Helena Villalobos Torrejón
CENTRE Salesians Sant Antoni de Pàdua
TUTOR Joan Pedrola i Santamarta
TIPOLOGIA Analític-comparatiu

PUNT DE PARTIDA (hipòtesis, interrogants inicials, objectius):

Per una banda, sempre he estat una persona enamorada de la literatura i de tot tipus de lectures en general. Sóc estudiant del batxillerat humanístic i, per tant, curso les matèries de literatura universal, literatura catalana, literatura castellana, religió i llatí. Per altra banda, Tolkien sempre ha estat present a la meva família com un referent per a tots, començant pel pare. Així que un treball que arribés a agrupar el meu hàbit lector amb la predilecció vers aquest autor i amb diversos continguts estudiats en aquestes assignatures del batxillerat humanístic era idoni per a mi. Per això, el meu objectiu principal ha identificar i explicitar la presència de materials narratius d’orígen mític en la trilogia tolkeniana.

PROCÈS (recollida i tractament de les dades):

Partint de la base que “no hi ha res de nou sota el sol”, vaig indagar en els escrits teòrics del propi autor per fixar els camps de treball: èpica grecollatina, presència cristiana, referents germànics i nòrdics. Tot seguit, calia definir un mètode rigorós d’anàlisi literària: la mitocrítica. Seguidament, vaig començar a llegir aquelles lectures proposades pel tutor a la cerca de mitemes. Finalment, vaig procedir a una lectura comprensiva i analítica de la trilogia de Tolkien havent begut de les fonts anteriors i havent fet un esforç de concreció d’allò en què em volia fixar i que estava buscant.

RESULTATS/CONCLUSIONS:

L’imaginari de El Senyor dels Anells, per tant, no ha sortit únicament de la inventiva de l’autor ni de la seva pròpia vivència quotidiana sinó que també (i potser sobretot) dels coneixements i de les referències assolides a partir de la seva experiència com a lector i com a crític i comentarista de les seves lectures. De tot plegat, ens han donat prou proves els tant textos que conformen la seva poètica com les reflexions contingudes en les seves cartes pòstumes. Les tècniques d’anàlisi mitocrítica m’han il·luminat en la comprensió de conceptes com: l’omnipresència de la dimensió simbòlica del mite després de la pèrdua del seu valor purament religiós i la seva contínua reescriptura en textos literaris posteriors. Així, mica en mica, les preguntes que ens havíem plantejat a la introducció han començat a trobar respostes i rere els retrats, les caracteritzacions, les paraules i les accions dels personatges de la trilogia hi ha la petge i la pervivència de tradicions literàries diverses d’arrel clàssica, cristiana i de l’àmbit de les cultures nòrdiques i germànica, però també dels seus relats de caràcter oral, mític i heroic.

Construcció imaginari Tolkien

This entry was posted in 2013, Col·legi salesià and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.