Crònica Tercera Mostra Eureka! 2012

La Tercera Mostra Eureka! de Treballs de Recerca d’Humanitats i de Ciències Socials de Mataró va tenir lloc el passat divendres 20 d’abril a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró. La jornada és una iniciativa del Grup de Treball Eureka!, emparat pel Pla de Formació de Zona, i compta amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació i del Centre de Recursos Pedagògics. L’objectiu central d’aquesta mostra és estimular l’elaboració de treballs de recerca de l’àmbit humanisticosocial, i fer-ne la difusió pública a la ciutat, tot apropant l’alumnat dels nostres batxillerats a pràctiques i experiències del món acadèmic, i valorant la recepció i la transmissió de coneixements entre iguals.

La sessió va començar a les 16:00 hores amb un acte d’obertura que va incloure unes paraules de benvinguda a càrrec de Joan Pedrola, coordinador del grup de treball Eureka!, de Josep Farré, Sotsinspector en Cap dels Serveis Territorials al Maresme-Vallés Oriental del Departament d’Ensenyament, i de Pilar Navarro, Directora de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Mataró. A continuació, va reprendre la paraula el coordinador del grup de treball per fer la presentació de la carpeta de la Mostra, il·lustrada amb el pertinent cartell. Tot seguit, en Joan Pedrola continua amb la declaració d’intencions del grup organitzador i una exposició de l’estructura de l’acte.

En consonància amb els objectius d’Eureka!, tant el cartell com el diploma i l’adequació-ornamentació de la sala són fruit del treball desenvolupat a les aules per l’alumnat del batxillerat artístic dels tres centres de la ciutat que ofereix aquesta modalitat d’estudis.

En la mateixa línia, l’alumnat participant té l’opció d’accedir a una primera publicació digital del treball, que gaudirà de difusió a través de diversos canals: aquest mateix espai web, el CD que acompanya les carpetes de la mostra, el fons de recursos del CRP, etc. En aquesta tercera edició, tot continuant l’experiència encetada el curs passat, l’alumnat participant també podrà disposar d’un espai, primer al vestíbul de la biblioteca i després al pis superior, per mostrar un original del seu treball acompanyat d’un pòster explicatiu.

Les exposicions començaren cap a les 16:30 hores i es desenvoluparen fins a les 19:30 hores amb una cadència aproximada d’uns deu minuts per treball. En aquest sentit, el també membre del grup de treball Eureka! Albert Cocera fou la persona encarregada de donar el fil conductor adequat a l’acte, tot fent una breu presentació introductòria de cadascun dels treballs de recerca que s’exposaren davant de la setantena de persones que anaven conformant el públic assistent. Com a novetat d’aquesta tercera edició, la darrera presentació anà a càrrec d’un alumne exparticipant de la mostra, a qui la comissió organitzadora va convidar amb la intenció que esdevingués mirall-model-exemple per a l’alumnat participant. Aquest alumne, a més, ha tingut la gentilesa i la bona disposició de dur a terme un enregistrament audiovisual de la seva presentació per tal que el grup organitzador la pugui mostrar en el blog de la mostra.

L’estructura de les exposicions fou la següent:

1. L´oci i el sexe: Egipte i Grècia, no tan lluny
Víctor Vilà Prats (INS Miquel Biada)
2. El millor per a l’SPAM
Etna Vicent Calls (Fundació Privada GEM)
3. Entre Eva i Pandora
Anna-Maye Badji Mansilla (Escoles Freta Mataró)
4. Barcelona: Desenvolupament urbanístic i arquitectònic
Cristian Castela González (INS Pla d’en Boet)
5. I per què no escrius un conte?
Ariadna Floriach García (Salesians S.Antoni de Pàdua)
6. Bilingüisme i aprenentatge d’anglès, un món d’avantatges
Juliana Chiva Polvillo (Escola Pia Santa Anna)
7. Pas a pas: Puig i Cadafalch a Mataró
Clara Carpintero García (Maristes Valldemia)
8. La dona a l’època contemporània: La II República
Claudia Gallardo Agudo (INS Pla d’en Boet)
9. El títol era… Era… El tinc a la punta de la llengua però no em surt
Clàudia Montero (Escola Meritxell)
10. Somnis en Stop Motion
Ariadna Fernández Cano (Salesians S.Antoni de Pàdua)
11. Memòria històrica de l’Escola d’Arts i Oficis Mataró
Alba Egea Ramón (INS Miquel Biada)
12. Mujeres de armas tomar
Nerea Jiménez González (Escoles Freta Mataró)
13. Drakul. Origen i evolució del mite
Berta Roca i Violant Maluquer (Escola Pia Santa Anna)
14. El vestit dins la història
Ariadna Puig Rubio (Fundació Privada GEM)
15. Un llibre il·lustrat: de la primera idea al resultat final
Hel·lena Prat i Esquerdo (Maristes Valldemia)
16. El Anual
Ariadna Batlle Bonet (Escola Meritxell)
17. La muralla de Mataró: estudi i divulgació
Pol Romano de Gea (Universitat Pompeu Fabra)

A continuació, va tenir lloc la presentació del certament artístic i el lliurament de reconeixements. En la primera edició de la Mostra, es va plantejar un concurs entre els tres centres de la ciutat que ofereixen la modalitat d’Arts per seleccionar el cartell de les Jornades. L’any passat, l’organització va fer una proposta concreta a cadascun dels tres. Enguany, s’ha optat per continuar amb el model existent, de manera que la l’INS Alexandre Satorras s’ha fet càrrec del cartell i l’Escola Pia Santa Anna s’ha encarregat del disseny del diploma. En aquest sentit, els alumnes finalistes han estat respectivament: Alba Trench i Bernat Jufré, i van rebre el diploma corresponent acompanyats dels seus professors Antoni Gramunt i Josep Maria Codina. També es va fer esment i reconeixement a la tasca de decoració de la sala, confiada aquest any al grup d’alumnes de la matèria de disseny de la Fundació Privada GEM: Ferran Ametller, Anna Carballo, Clàudia Cebrià, Laura Comella, Paula Montejo, Laia Paloma, Laia Puig, Ariadna Puig i Andrea Vegas, excel·lentment guiats per la seva professora Dolors Curell. Tot seguit, s’anaren convocant els diversos alumnes participants en la mostra de treballs de recerca els quals reberen el diploma i el reconeixement pertinents de mans del Regidor delegat d’Ensenyament i d’Esports de l’Ajuntament de Mataró, Pere Galbany.

La sessió va arribar a la seva fi amb l’acte de cloenda, obert per unes paraules de clausura a càrrec del coordinador de la comissió organitzadora, el grup de treball de professors d’Humanitats i Ciències Socials Eureka!, seguit dels discursos de la Directora del Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu de Mataró, Montserrat Gurrera, i del Regidor Pere Galbany. Els agraïments finals de Joan Pedrola a tots els presents posaren punt i final a la jornada que va cloure amb un refrigeri i la projecció de diverses fotografies fetes en el decurs de la tarda.

This entry was posted in 2012. Bookmark the permalink.

Comments are closed.