Crònica Segona Mostra Eureka! 2011

La Segona Mostra Eureka! de Treballs de Recerca d’Humanitats i de Ciències Socials de Mataró va tenir lloc el passat divendres 8 d’abril a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró. La jornada és una iniciativa del Grup de Treball Eureka!, emparat pel Pla de Formació de Zona, i compta amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació i del Centre de Recursos Pedagògics. L’objectiu central d’aquesta mostra és estimular l’elaboració de treballs de recerca de l’àmbit humanisticosocial, alhora que fer-ne la difusió pública a la ciutat, tot apropant l’alumnat dels nostres batxillerats a pràctiques i experiències del món acadèmic, i valorant la recepció i la transmissió de coneixements entre iguals.
La sessió va començar a les 16:00 hores amb un acte d’obertura que va incloure unes paraules de benvinguda a càrrec de Joan Pedrola, coordinador del grup de treball Eureka!, de Josep Farré, Sotsinspector en Cap dels Serveis Territorials al Maresme-Vallés Oriental del Departament d’Educació, i de Conxita Calvo, Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Mataró. A continuació, va reprendre la paraula el coordinador del grup de treball per fer la presentació de la carpeta de la Mostra, il·lustrada amb el pertinent cartell. Tot seguit, en Joan Pedrola continua amb la declaració d’intencions del grup organitzador i una exposició de l’estructura de l’acte.
En consonància amb els objectius d’Eureka!, tant el cartell com el diploma i l’obsequi de punt de llibre són fruit del treball desenvolupat a les aules per l’alumnat del batxillerat artístic dels tres centres de la ciutat que ofereix aquesta modalitat d’estudis. Enguany, a més, es va fer la proposta de decoració de la sala a l’alumnat de la matèria de disseny de l’Escola Pia Santa Anna.
En la mateixa línia, l’alumnat participant té l’opció d’accedir a una primera publicació digital del treball, que gaudirà de difusió a través de diversos canals: aquest mateix espai web, el CD que acompanya les carpetes de la mostra, el fons de recursos del CRP, etc. Com a novetat d’aquesta segona edició, durant els quinze dies següents, l’alumnat participant també podrà disposar d’un espai al vestíbul de la biblioteca per mostrar un original del seu treball acompanyat d’un pòster explicatiu.
Les exposicions començaren cap a les 16:30 hores i es desenvoluparen fins a les 19:00 hores amb una cadència aproximada d’uns deu a dotze minuts per treball. En aquest sentit, el també membre del grup de treball Eureka! Jordi Vadell fou la persona encarregada de donar el fil conductor adequat a l’acte, tot fent una breu presentació introductòria de cadascun dels treballs de recerca que s’exposaren davant de la setantena de persones que anaven conformant el públic assistent. Enguany, es va presentar també la novetat d’anar alternant les exposicions orals que ja vam fer l’edició anterior amb unes breus projeccions de trenta segons que tenen la pretensió de donar almenys una mica més de sortida al segon treball amb què han participat quasi tots els centres de la ciutat. Les darreres paraules del parlament d’inauguració foren per donar raó dels motius pels quals l’organització aposta per un sol auditori i per una durada limitada.
L’estructura de les exposicions fou la següent:

PRESENTACIONS ORALS

Can Fàbregas: present, passat i ¿futur?
Robert Zaera Fradera (Fundació Privada GEM)
Un molí innovador? Inici del s.XIX
Roger Garriga i Carlos Reina (INS Miquel Biada)
El poder de la paraula
Paula Muñoz Caballero (Escoles Freta Mataró)
Una infantesa al Mataró abans de la guerra
Roser Mitjans Soler (INS Alexandre Satorras)
Análisis de puntos comunes en la obra de Ruiz Zafón
Belén Guàrner Bañares (Meritxell)
La publicitat audiovisual. Creació d’un anunci
María López Castaño (INS Pla d’en Boet)
El món clàssic en Harry Potter
Imma Cruz Párraga (Salesians S. Antoni de Pàdua)
La libertad negra
Ester Arroyo Cardenas (INS Puig i Cadafalch)
L’impacte dels transgènics
Laia Cruz Marco (Escola Pia de Mataró)
El dibuix infantil
Sònia Martín Guirao (INS Damià Campeny)
Influència de la música en la publicitat televisiva
Clara Soteras i Acosta (Maristes Valldemia)

PROJECCIONS AUDIOVISUALS

Com s’elabora un documental històric
Anna Pulido Gálvez (INS Puig i Cadafalch)
Sóc sord, i què?
Laia Comas Valés (Maristes Valldemia)
La música que sona cada Nadal
Laura Gelada (INS Damià Campeny)
Creació d’un guió a partir d’una novel·la de Rodoreda
Chantal Poch (Escola Pia Santa Anna)
Pèl-rojos, una història familiar
Clara Francesch Roher (INS Satorras)
No money, no party
Alexis Flores Herrera (Salesians S. Antoni de Pàdua)
Contes tradicionals. Proposta d’anàlisi
Rita Valls Congost (INS Miquel Biada)
La muralla de Mataró: estudi i divulgació
Pol Romano de Gea (Fundació Privada GEM)
La poesia catalana
Melissa Vivas Lavado (INS Pla d’en Boet)
Sistema Espanyol de Pensions
Marc Rafanell López (Escoles Freta Mataró)

A continuació, va tenir lloc la presentació del certament artístic i el lliurament de reconeixements. En la Primera edició de la Mostra, es va plantejar un concurs entre els tres centres de la ciutat que ofereixen la modalitat d’Arts per seleccionar el cartell de les Jornades. Enguany, l’organització ha fet una proposta concreta a cadascun dels tres, de manera que la Fundació Privada GEM s’ha fet càrrec del cartell, l’INS Alexandre Satorras s’ha encarregat del disseny del diploma, i l’Escola Pia Santa Anna ha tingut cura del punt de llibre amb què s’obsequia a l’alumnat participant. En aquest sentit, els alumnes finalistes han estat respectivament: Mireia Lasheras Maresma, Guillem Lladós Molero i Chelsea van den Berg. També es va fer esment i reconeixement a la tasca de decoració de la sala, confiada aquest any al grup d’alumnes de l’Escola Pia: Adrián Rodríguez, Chelsea van den Berg, Sílvia Cortada, Sheila Iglesias, Mónica Cuquet, Marc Salicrú, Berta Teixidó, Anna Paredes i Laura Cerezo, excel·lentment guiats pel seu professor Josep Maria Codina. Tots ells van rebre un diploma acreditatiu de la participació en la Mostra, així com un val per a una sessió de cinema gentilesa del Foment Mataroní i una litografia de l’artista mataronina Rosa Lleonart i Roca, qui combina la seva faceta artística amb la vessant pedagògica com a docent de l’escola Maristes Valldemia.

La sessió va arribar a la seva fi amb unes paraules de cloenda a càrrec del coordinador del Grup Eureka!, Joan Pedrola, amb els agraïments finals i l’anunci del refrigeri amb què es donà per acabada la Segona Mostra Eureka! de Treballs de Recerca d’Humanitats i de Ciències Socials.

Per acabar els links de la notícia publicada al semanari Tot Mataró i a m1tv:

http://www.totmataro.cat/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=93246&Itemid=106

http://m1tv.xiptv.cat/24-hores-maresme-noticies/capitol/segon-eureka

This entry was posted in 2011, GENERAL. Bookmark the permalink.

Comments are closed.