Creuant la ratlla

AUTOR: Guillem Molà Molina

CENTRE: Escola Meritxell

TIPOLOGIA: Descriptius i de catalogació

ABSTRACT:
La llengua és el mitjà amb què expressem totes les nostres vivències: l’amor i l’odi, els somnis i els malsons, el naixement i la mort, els records i l’oblit; el que esdevé, al capdavall, la nostra pròpia existència. I hi ha un petit territori de parla catalana, al nord dels Pirineus, que ha perdut el seu mitjà genuí en favor d’un altre en menys de cent anys: la Catalunya Nord.

És degut a l’envergadura d’aquest canvi que aquest treball té l’objectiu d’analitzar i entendre el procés de substitució lingüística que ha succeït en aquest lloc, així com el conjunt de factors que l’han impulsat.

En aquest projecte de recerca, el context geogràfic del territori, la situació del català i les característiques particulars de la seva variant dialectal, la demografia i els canvis en la població al llarg dels anys, així com l’impacte i responsabilitat de la història en el procés de substitució lingüística, han estat exposats, acompanyats de diverses entrevistes amb experts i activistes, per poder entendre el complex fenomen sociolingüístic plantejat en aquest treball.

Aquesta recerca evidencia que la Catalunya Nord ha perdut la seva llengua pròpia de manera més significativa que altres indrets del domini lingüístic català, a causa de la seva condició particular i la seva integració a l’Estat Francès.

Com a resultat d’un detallat aprofundiment i investigació de l’actual situació, han emergit la part pràctica i les conclusions del projecte, les quals han estat divulgades en un reportatge periodístic que pretén conscienciar sobre l’existència i la condició particular de la Catalunya Nord.

This entry was posted in 2025, Escola Meritxell. Bookmark the permalink.

Comments are closed.