Musicalment, la música com a teràpia a les residències

AUTOR: Daniel Penas González

CENTRE: INS Miquel Biada

TIPOLOGIA: Analítics

ABSTRACT:

El meu treball de recerca es titula “Musicalment” i tracta de com la música pot incidir com a teràpia a les residències d’avis. Dintre d’una residència, es poden trobar pacients amb patologies com demència o alzheimer, i per alleujar els efectes d’aquestes malalties, es pot utilitzar la música com a remei terapèutic. El desenvolupament d’aquest treball té dues motivacions: La importància de la música al meu dia a dia i la meva àvia.

Aquest treball de recerca està format per diverses parts. En primer lloc, per tenir una visió prèvia al treball, es troba l’abstract i la introducció del treball. En segon lloc, la part teòrica, amb els conceptes claus de temes com la música, la neurociència i la musicoteràpia. Seguidament, la part pràctica, amb els tres apartats d’aquesta part i les conclusions extretes gràcies a la part pràctica. Finalment, els annexos amb tota la informació addicional que aquest treball té.

La finalitat principal del treball és assolir l’objectiu de comprovar si la música pot contribuir realment com a teràpia en la vida de les persones que resideixen en una residència d’avis. Des d’aquest plantejament, la hipòtesi, que és “La música pot incidir com a teràpia a les residències”, s’ha resolt a través de diverses metodologies. D’una banda, a través de consultes bibliogràfiques o tasques documentals i consultes a fonts secundàries per dur a terme el marc teòric del treball, en el qual també s’han assolit qüestions com “Què és la música” o “Quins beneficis té la musicoteràpia”. 

D’altra banda, s’han fet observacions de les sessions de musicoteràpia, a més d’entrevistes a professionals, i l’anàlisi dels beneficis que aquestes sessions ofereixen a la malaltia de la persona per dur a terme la part pràctica del meu treball. A part d’això, també s’ha fet una comparació entre les residències de Mataró per oferir propostes de millora com a visió de futur.

En concloure el meu treball, vaig poder confirmar la hipòtesi. Després de l’anàlisi de sessions de musicoteràpia i comparar l’estat inicial amb l’estat del pacient al final de la sessió, es va poder afirmar la meva hipòtesi inicial del treball.

Treball en pdf


This entry was posted in 2024, INS Miquel Biada. Bookmark the permalink.

Comments are closed.