La memòria dels republicans espanyols

AUTORA: Marina Auladell Malvarez

CENTRE: Maristes Valldemia

TUTOR: Albert Cocera

TIPOLOGIA: D’estudi de cas i de memòria històrica

ABSTRACT:

El treball tracta sobre la història de l’exili dels republicans espanyols per causa de la Guerra Civil, la seva arribada a l’estranger, especialment França, on van ser majoritàriament internats en camps de refugiats en condicions sovint infrahumanes. Alguns d’aquests exiliats van ser internats posteriorment en camps de concentració nazis, especialment en el camp de Mauthausen-Gusen, conegut com el camp dels espanyols.

L’experiència de l’exili i els camps de concentració no són qüestions abstractes. Per demostrar i recordar que van afectar persones concretes, s’estudia els casos dels quinze deportats mataronins, majoritàriament persones excombatents i sense especials activitats polítiques.

Els exiliats no es van veure reconeguts sota el règim de Franco. Les polítiques de reparació i memòria van començar força més tard de la mort del dictador i no han comportat cap mena de judici ni càstig contra els responsables de la dictadura. S’estudien també les polítiques de memòria que desenvolupen associacions i administracions, i es determina el nivell de coneixement d’aquests fets entre el jovent i el desig d’augmentar el record d’aquests fets.

Treball en pdf

This entry was posted in 2023, Maristes Valldemia and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.