Mataró, una ciutat multipolar

AUTOR: Héctor Molà Molina

CENTRE: Escola Meritxell

TUTOR: Ricard Illa Pla

TIPOLOGIA: Descriptiu i de catalogació

ABSTRACT:

El treball Mataró, una ciutat multipolar pretén fer una anàlisi acurada de la realitat política de la ciutat. A més, és una recerca de l’estat del sobiranisme en els diferents barris del municipi. També s’elabora una proposta per tal que aquest bloc polític pugui obtenir més suports en aquelles zones on és més escàs.
A simple vista, qualsevol persona pot observar que Mataró presenta uns trets completament diferents en funció de determinats factors. La hipòtesi plantejada és “Mataró és una ciutat dividida electoralment, amb barris que sovint voten opcions contraposades”.
Les dades han estat extretes de pàgines web, que van des de blogs i revistes locals fins a les dades de Processos Electorals de la Generalitat.
La metodologia que he utilitzat ha constat de diverses parts. D’una banda, s’ha fet una divisió electoral de la ciutat, tenint en compte tots els barris. D’altra banda, s’ha afegit una petita part de context històric de cada zona.
A més, s’ha dividit el vot en funció de la llengua materna i la renda.

La part pràctica és una proposta subjectiva per tal que el sobiranisme pugui esdevenir majoritari a la ciutat. S’ha intentat redactar de manera tècnica. En tot cas, és una manera de donar una continuïtat pràctica a un treball teòric.
A més, s’han fet un total de 12 entrevistes a persones vinculades i coneixedores a la política mataronina. Com a conclusió, podem afirmar que Mataró és una ciutat de contrastos electorals. Gairebé tots els partits pateixen una forta oscil·lació en funció del barri, la llengua o la renda. Tant l’independentisme com l’unionisme passen de ser hegemònics a residuals depenent de la zona.
Els barris de la ciutat no voten el mateix perquè tenen una composició social i econòmica diferent. Fins i tot hi ha notables diferencies entre els mateixos barris aixecats els anys 60, i ja no són vàlides les afirmacions del passat. Mataró no és una realitat única, però tampoc dual, sinó més bé multipolar.

Treball en pdf

This entry was posted in 2023, Escola Meritxell and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.