Testimonis de Mauthausen: no els deixem caure en l’oblit.

AUTORA: Carla Sánchez Herrera

CENTRE: INS Thos i Codina

TUTORA: Mercè Prat Colom

TIPOLOGIA: D’estudi de cas i de memòria històrica

ABSTRACT:

L’objectiu d’aquest treball de recerca és fer conèixer que hi va haver republicans espanyols, tant homes com dones en camps de concentració nazis. Per això he volgut centrar el meu estudi a Mauthausen, conegut com “el camp dels espanyols”, i per poder diferenciar com van viure aquest traumàtic episodi de les seves vides, també he volgut explicar com era la vida a Ravensbrück, conegut com “el camp de les dones”, ja que van ser els darrers mesos de la guerra quan els dos sexes van coincidir a Mauthausen.

He considerat important per donar suport al meu estudi el relat de dos testimonis explicant la història dels seus familiars, la vida d’Esteve Rovira Rovira, català nascut a Cabrera de Mar, i Alfonsina Bueno Vela, nascuda a Saragossa, però catalana d’adopció, doncs va ser de Berga d’on va sortir cap a l’exili per mai més tornar.

M’agradaria ressaltar que ha estat molt més dificultosa la investigació sobre les vides d’aquestes dones que les dels seus companys, podent de seguida comprovar que malgrat la lluita que van dur a terme aquestes heroïnes, continuen ocupant unes quantes pàgines entre molts llibres.

Tant per a uns com per als altres, allò va ser una experiència que no van superar mai, només van aprendre a suportar-la, uns, gairebé sempre elles, no van voler parlar ni explicar res, ni tan sols als més propers. En canvi, altres, gairebé sempre ells, més recolzats per aquella societat de llavors, van intentar conscienciar el món dels horrors dels totalitarismes.

This entry was posted in 2023, INS Thos i Codina and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.